Мариус Визер подаде оставка като президент на Sportaccord след седмици на сътресения в организацията, която доведе повече от 20 международни федерации да подадат оставка или спиране на членството им. В писмо за оставка, публикувано на уебсайта на SportAccord, Vizer, който стартира плачевна критика на Международния олимпийски комитет на годишната конвенция на Sportaccord през април, заяви, че подаде оставка „с чест и за честта на спорта“. Vizer, който също е президент на Международната федерация по джудо, заяви, че ще подаде оставка и в ролята на Координационния комитет на МОК за Олимпийските игри в Токио 2020.

„Когато емигрирах от комунизма през 1988 г., рискувах живота и живота си на семейството си, за да живея в свободен и демократичен свят, където една от върховните ценности е свободата на словото и мнението“, пише Визер в писмото си за оставка . „През изминалия месец беше доказано, че в свободния свят все още има по -високи структури, където върховната стойност е мълчание!“

Sportaccord е организация, чиито членове включват международните федерации на зимните и летните спортове. От 2003 г. групата провежда годишна конвенция, предназначена да бъде място за събиране на онези федерации на олимпийски и олимпийски, признати за спорт. Vizer беше президент от две години и противоречи на МОК от самото начало, призовавайки за създаването на повече международни спортни събития, включително събитие в стил олимпиада, което той предложи да се провежда на всеки четири години като потенциален състезател на Олимпийските игри . На годишната среща на Sportaccord през април Vizer оспорва последните реформи, направени от МОК, заявявайки, че не стигат достатъчно далеч и наричайки МОК „изтече, остарял, грешен, несправедлив и не всички прозрачни“. Той също така предложи своя собствена поредица от реформи, включително добавяне на парични награди за спортисти и международните федерации споделят 50 процента от приходите от предложена нова телевизионна мрежа за олимпиада.

След коментарите – направени с президента на МОК Томас Бах, присъстващи – спортни федерации, както и Международния параолимпийски комитет започнаха да се оттеглят или спират членството си в Sportaccord. В допълнение, Лима, Перу, миналата седмица се изтегли като домакин на бойните игри за 2017 г., организирано от SportAccord събитие, което трябваше да се проведе в страната на Южна Америка.

В оставката си Vizer предположи, че градът е бил подложен на натиск да премахне офертата си. „Опитах се да си сътруднича с МОК през двете години на мандата си, като им представих многобройни предложения за сътрудничество между двете организации, но те винаги бяха отхвърлени без никакво правдоподобно обяснение“, пише той. „Вратата ми винаги е била отворена за сътрудничество, тяхната винаги е била затворена. Отмяната на бойните игри на Лима, която имаше за цел да донесе значителни ползи за спорта и участващите спортисти, потвърждава натиска, който се упражняваше от спорта и организаторите на спортните събития. ”

Споделя това:
Twitter
Facebook
Печат
LinkedIn
Reddit
електронна поща

Leave a Reply

Your email address will not be published.