, опровергавайки шансовете, Карън Нюман показва на света какво е възможно.

На стартовата линия на 23 юни всичко беше все още. Тогава пистолетът стреля, а Карън Нюман се потопи във водите на езерото Дънмор за плувния крак на триатлона на Вермонт Слънце. В продължение на 600 ярда нейният свят беше консумиран от изтръпване на вода и ритащи крака на други плувци. Тя беше една от пакета, носеща бит номер едно, която беше спечелила като минал шампион от серията Triathlon от Vermont Sun.

Карън стигна до брега и скочи на мотора си, усещайки тънката си, но силна рамка с пет фута-три инча да се отпусне, когато тя облекчи таза си на седлото. Тя не чувстваше нито една от болката, която да я инвалидира само няколко дни преди това, болка, която я накара да се чуди

Карън Нюман в своя елемент, след като спечели сребърния медал за възрастовата си група на старшите мачове на Huntsman 2015.
Колко време може да понесе да седи. В този миг тя знаеше, че това състезание ще бъде за победа, а не само за завършване.

Докато изтичаше последната миля, Карън летеше, тъмна коса течеше зад нея. Съпругът й Питър Нюман я засне, когато тя се затвори на финала. „Беше като да гледаш 16-годишно бягане. Задушавам се само като мисля за радостта в усмивката й “, каза Питър. „Изпратих видеото на нашите три момчета, които не можаха да бъдат там този ден, с заглавието„ Вик рак “.

Карън се състезаваше с триатлона на спринта само една седмица след приключване на радиационното лечение за метастатичен рак на гърдата на стадий IV. Това беше трети път от 10 години, че тя се сблъска с диагноза рак на етап III или IV. На 22 юни тя написа в блога си: „Утре ще се състезавам в последния си триатлон… минаха близо 30 години, повече от половината от живота ми“.

На 57 години тя завърши надпреварата на 6 -то място сред жените, като победи състезатели на половината си възраст, с време 1: 20.48. В 23: 16.9 тя имаше четвъртото най -бързо бягане за жени за 5K. Тя завърши плуването на 600 ярда в 10: 18.2 и кракът на мотора на 14.25 мили в 45: 14.7 и спечели възрастовата си група.

В деня на майката, 2018 г., почти две години до деня, откакто получи втората си диагноза, Карън Нюман научи, че има друг нов тумор, този в дъното на гръбнака си в сакрума си. Казаха й също, че няколко тумора в таза й растат. Лекарят, който прочете нейния домашен любимец, й каза, че човек трябва да е спукал срамната й кост, въпреки че не е така. В продължение на седмици тя не можеше да седне за болка в таза и обратно. През юни тя претърпя още един кръг от радиация, който беше особено труден за тялото й, тъй като бяха засегнати други деликатни органи и тъкан в близост до туморите.

“Притеснявах се, че карането на колело ще разбие костната ми кост”, каза Карън, когато я срещнах в къщичката на езерото на нейното семейство в Шарлот в началото на юли. “Но аз скочих веднага в състезателния режим и предполагам, че воинът в мен излезе.” Четиринадесет дни по -късно тя ще лети до Дания за Световното първенство на Акватлон на 12 юли. Тя каза, че това ще е последното й.

Воинът
Карън е войн от сортове на и извън триатлона за повече от 30 години. Тя беше диагностицирана с дислексия като дете и сега е публикувания автор на мемоар, само три думи. Тя се бори с хранително разстройство през половината си живот

Karen Newman в триатлона на Vermont Sun, юни 2018 г.
(и го победи) и понастоящем служи като президент на Академията за хранене и диететика във Вермонт. Тя не започна сериозно да състезава триатлони, докато не беше в края на 30 -те си години и се състезава в Девет Международни световни първенства на триатлонния Съюз в Акватлон и Спринт триатлон от 2001 г.

Карън започва като бегач по крос-кънтри в Университета на Върмонт. Именно там тя се срещна с Питър Нюман. Той беше първокурсник и тя беше второкурсник. На парти на братството тя го попита дали иска да отиде на бягане с нея рано на следващата сутрин. Тя го вдигна и те пробягаха по улиците на Бърлингтън в виелица. Те се срещаха в продължение на седем години, докато се разделиха в Ню Йорк през 1988 г.

Една година по-късно Карън беше сгодена за друг мъж и на път да завърши това, което би било под-тричасов маратон. Когато тя стигна до 24-милиметровата марка на Ню Йорк Маратон, имаше Петър, със знак. Той я преследваше за седем мили. Табелата каза: „Отиди Карън Стетсън“ от едната страна и „Ще се ожениш ли за мен?“ от друга.

„Тя спря да тича да ме гледа. Всичко, което тя каза, беше: „Сериозен ли си?“, Каза Питър. Карън каза „да“ точно тогава и там и завърши с време 3:33:00. Тя твърди, че Петър си струва да се забави.

Питър предложи на Карън на 24-милиметровата марка на маратона в Ню Йорк през 1989 г.
Карън ще бъде първата, която ви каза, че тя не е започнала сериозно да се състезава в триатлоните до 2000 г., след като се родили синовете си Стетсън, вече на 26 години, Чейс, на 24 години и Трент, на 19 години.

Стив Харе, собственик на фитнес центрове на Vermont Sun и основател и организатор на серията Triathlon на Vermont Sun, заяви, че Карън се състезава в състезанията си повече от 15 години. „Тя започна да печели на 40 -те си години и всекиnullnull

Leave a Reply

Your email address will not be published.